Door op "Accepteer" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de gebruikerservaring te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketing. Bekijk onze Privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.

12 dingen die elke startende ondernemer moet weten

Websites
Branding
Starters
4/4/2022
3 min
Starter raket van papier

Startende ondernemers opgelet! Wij delen 12 tips die wij graag hadden willen weten toen wij startte met ondernemen. Weten waar je op moet letten? Lees snel verder.


Tip 1 - Zorg voor de juiste voorbereiding

Als startende ondernemer heb je zelf de touwtjes in handen en kun je doen en vooral laten wat je zelf wil. Het maken van een ondernemingsplan klinkt wat schools en misschien zelfs saai. Probeer jezelf toch een schop onder de kont te geven en je goed voor te bereiden. Wat is de juiste rechtsvorm? Wat is precies je dienst of product? Wie zijn je concurrenten? Welke doelgroep wil jij bereiken? Een uitgewerkt ondernemingsplan geeft je structuur vanaf het begin.

Tip 2 - Geloof in je onderneming

Een van de belangrijkste tips: geloof in jezelf 🙏 Er zullen altijd mensen zijn die jouw idee niet zien zitten. Zelfs al vinden 100 mensen jouw idee slecht. Het is belangrijk dat jij in je onderneming blijft geloven. Blijf jezelf herinneren aan waarom je bent gestart met ondernemen. Met deze passie kan je andere overtuigen van jouw idee. Als jij vertrouwen verliest dan zullen andere nooit in je idee geloven.

Tip 3 - Netwerken, netwerken, netwerken

Je zult het ongetwijfeld wel gehoord hebben. Ga netwerken! Zeker als startende ondernemer is dit een absolute must. Duw iedereen een visitekaartje in handen. Voor je het weet ontmoet je net die ene investeerder of een potentiële klant. Hoppa, in the pocket!

Tip 4 - Durf te vragen

Werk je als startende ondernemer in je eentje? Dan kunnen problemen vaak in je hoofd blijven hangen. Vraag hulp binnen je netwerk en leer praten over de valkuilen waar je tegenaan loopt. Grote kans dat de ondernemers in jouw omgeving tegen dezelfde punten aanlopen en jou weer op weg kunnen helpen.

Tip 5 - Maak een realistisch financieel plan

Heb je een winstgevende maand? Nice, lekker bezig! Maar wacht. Gebruik dit om een financiële buffer op te bouwen. Het kan namelijk voorkomen dat je een keer een mindere maand hebt. Met een realistisch financieel plan sta je sterk en verklein je de kans op vervelende verrassingen.

 

Tip 6 - Weet wat je waard bent

Een dilemma waar elke ondernemer voor komt te staan: welk prijskaartje hang ik aan mijn dienst of product? De laagste prijs kiezen is niet altijd de beste optie. Mensen linken een hogere prijs namelijk vaak aan een betere kwaliteit. Denk dus goed na wat jouw product of dienst waard is en vraag vrienden, familie en potentiële klanten wat ze bereid zijn om te betalen.

Tip 7 - Creëer een chille werkomgeving

Maak een fijne werkplek voor jezelf. Als startende ondernemer begin je vaak thuis omdat je nog geen kantoorruimte hebt. Voor sommige werkt dat top, maar pas op dat je niet te veel afgeleid wordt. Als startende ondernemer hoef je aan niemand verantwoording af te leggen. Dit maakt het makkelijker om jezelf af te leiden. Daarom raden we je aan om af en toe te gaan flexwerken. Flexplekken zijn de ideale oplossing voor de startende ondernemer. Je komt er namelijk mede-ondernemers tegen, dus goed voor je netwerk en groei als beginnende entrepreneur!

Tip 8 - Weten wanneer je moet stoppen

Dat brengt ons gelijk naar het volgende punt. Weet wanneer je moet stoppen. Als starter lijkt je agenda met de minuut voller te worden. De to-do lijst is eindeloos. Zeker als je thuiswerkt is het makkelijk om je laptop ‘s avonds open te slaan en ‘nog even’ verder te werken. Zorg ervoor dat je werk leuk blijft en zorg voor een goed balans tussen werk en privé.

Tip 9 - Houd je administratie vanaf het begin bij

Veel ondernemers vinden dit een minder leuk punt; de administratie. Maar, het hoort er nou eenmaal bij. We geven je de gouden tip om vanaf dag 1 je administratie goed bij te houden. Bewaar elk bonnetje, bereken je eigen salaris en hou alle facturen goed bij. Trust us, hiermee voorkom je veel uitzoekwerk in de toekomst.

Tip 10 - Besteed taken uit

Als ondernemer moet je van vele markten thuis zijn, maar je hoeft echt niet alles zelf te doen. Denk daarom goed na over de taken die je zelf het beste kunt doen en wat je beter kan uitbesteden. Je kunt uren gaan klungelen om zelf een website te bouwen. Of je kunt je tijd een aandacht besteden aan zaken waar je wel energie van krijgt. Foxxi begrijpt dat je veel te doen hebt en neemt graag wat werk uit handen :-)

Tip 11 - Geef niet op

Doorzettingsvermogen is een must voor elke starter. Ondernemen gaat namelijk met ups en downs. Zo kun je de ene maand te veel werk hebben en zit je de volgende maand met je handen in het haar. Weet dat dit bij het ondernemen hoort en laat je niet uit het veld slaan. Uiteindelijk word je hier sterker van en betaalt het zich terug. Don’t forget: hou je doel voor ogen.

Tip 12 - Starten maar!

Hoewel we begonnen met de tip om alles goed voor te bereiden, moet je ook weten wanneer je hierin doorslaat. Je kun niet alles voorbereiden en elk risico bij voorbaat indekken. Ondernemen is risico nemen. En uiteindelijk leer je door te doen. Heb je een ondernemersplan en financieel plan op zak? Starten maar! Vraag feedback aan je klanten, mede-ondernemers en kritische vrienden en blijf ontwikkelen.

Succes!

Klik voor meer ‘categorie’ blogs