Door op "Accepteer" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de gebruikerservaring te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketing. Bekijk onze Privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.

5 tips: zo val je als startende onderneming op tussen je concurrenten

Websites
Branding
Starters
4/4/2022
4 min
Vrouw met vergrootglas valt op

Hoera! Je onderneming staat. Met een gelikte website en aantrekkelijke huisstijl ben je officieel gestart met ondernemen. Nu heb je klanten nodig. Wil je weten hoe je jezelf staande houdt in een markt met veel concurrentie? Wij geven de 5 beste tips.


Tip 1 - Blijf dichtbij je merkidentiteit en blijf communiceren

Jezelf onderscheiden van je concurrent start bij de kern van je onderneming. Iedere onderneming is begonnen vanuit een bepaalde passie. Dit is je merkidentiteit en wordt door Simon Sinek, bedenker van de Golden Circle, ook wel de ‘Why’ genoemd.Waarom doe je wat je doet, wat zijn jouw drijfveren en waar staat jouw bedrijf voor? Dit is namelijk wat je onderneming uniek maakt en wat jou onderscheidt ten opzichte van de concurrent. En dat is precies wat we willen horen. Maar met alleen een sterk merk-verhaal ben je er nog niet. Je moet dit blijven communiceren. Marketing is vaak een ondergeschoven kindje, zeker als je het drukker krijgt. Het klinkt misschien intensief, maar als je vaker onder de radar komt bij jouw doelgroep, maak je meer kans dat ze uiteindelijk je klant worden.

Tip 2 - Copy paste je concurrenten niet, trek je eigen plan

Hoe voor de hand liggend het ook klinkt, opvallen tussen de concurrentie doe je door simpelweg anders te ondernemen en communiceren dan je concurrent. Onder het mom ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ kijken ondernemers vaak af bij hun concurrent. Dit maakt het voor de klant ook niet bepaald makkelijk om een keuze te maken. Door net iets anders te ondernemen en communiceren dan je concurrent, creëer je toegevoegde waarde voor je potentiële klant. Daarnaast neem je een unieke positie in. Wat loopt er nog niet zo lekker binnen jouw sector? Kan je hier een oplossing voor aanbieden? Ga na waar klanten behoefte aan hebben en waar de concurrent nog niks mee doet. Durf anders te zijn en doe gewoon wat je zelf wilt. Dat is het mooie van ondernemen, toch? :-)

Tip 3 - Blijf ontwikkelen om relevant te blijven

Het is erg belangrijk om te blijven ontwikkelen en je bedrijf aan te passen aan de veranderende markt. Sommige bedrijven zitten vast in hun oude werkwijze en spelen daardoor niet meer goed in op de klantbehoefte. Hier kan jij je voordeel uit halen als startende ondernemer. Zorg voor flexibiliteit in je onderneming, zodat je de ruimte hebt om je bedrijf aan te passen aan de markt. Blijf actief in contact met je klanten om te achterhalen tegen welke problemen zij aanlopen. Met jouw flexibiliteit kan jij je manier van ondernemen aanpassen en hierop inspelen. Door te blijven ontwikkelen en aan de klantwens te voldoen, val je op als bedrijf. Onderscheidt je van de concurrent en laat zien hoe je relevant blijft.

Tip 4 - Zorg voor sterke en unieke branding

Met een sterke branding zorg je voor herkenbaarheid en laat je zien wie je bent als bedrijf. Als je dit op een unieke manier doet, val je op ten opzichte van de concurrent. Om dit te kunnen doen heb je een unieke huisstijl en doordachte branding nodig. Denk na over je doelgroep en de sector waarin je onderneemt. Zorg ervoor dat je de branding overal laat terugkomen. Zo creëer je herkenning en kun je je daadwerkelijk onderscheiden van de concurrent.

Hulp nodig met het creëren van een unieke branding? Foxxi weet als geen ander de merkidentiteit te vertalen tot een sterke branding. Kom langs voor een kop koffie en kijk wat we voor je kunnen betekenen!

Tip 5 - Meerwaarde laten zien

Een andere manier om je te onderscheiden van concurrentie is door de meerwaarde te laten zien. Waarom is jouw dienst of product net even beter dan die van de concurrent? Welke meerwaarde lever je? Misschien bied jij betere kwaliteit aan dan de concurrent. Of bied jij een extra dienst aan die aansluit op het originele dienst of product. Door net dat beetje extra te laten zien, is het aantrekkelijker om voor jou te kiezen.

Tip 6 - Onderscheid je in de klantenservice

Een goede manier om je te onderscheiden van de concurrent is door gepersonaliseerde klantenservice aan te bieden. Niks is vervelender dan een ellendig lang keuzemenu om vervolgens niet geholpen te worden. Of een chatbot die je vraag niet kan beantwoorden en je maar niet doorstuurt naar een medewerker.

Zorg daarom voor een goede en unieke klantenservice. Als klanten weten dat ze bij jouw bedrijf altijd goede service krijgen en fijn geholpen worden bij een probleem komen ze graag terug. Ze zullen jou kiezen boven de concurrent en de kans is groot dat ze je aanbevelen in hun omgeving. Kassa!

Bonustip - Vraag het aan je klanten!

Natuurlijk sta jij volledig achter jouw dienst of product, maar hoe zit dat met je klanten? Kom in contact met je klanten en achterhaal hoe zij jouw dienst of product beleven. Simpelweg feedback vragen in bijvoorbeeld een vragenlijst is al genoeg. Zo kom je er op tijd achter waar je kunt bijsturen en blijf je jouw concurrentie voor.

Wil je na het lezen van dit inspirerende blog nog meer kennis vergaren? Check dan onze andere blogs. Veel leesplezier!

Klik voor meer ‘categorie’ blogs