Door op "Accepteer" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de gebruikerservaring te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketing. Bekijk onze Privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.

Nieuwe huisstijl ontwerpen? Zo pak je dat aan!

Websites
Branding
Starters
4/4/2022
3 min
Pantone waaier huisstijl bedenken

Jezelf onderscheiden van de concurrent? Met een goed ontworpen huisstijl val je op. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? Lees snel verder en ontdek hoe jij je nieuwe huisstijl ontwerpt.


Een huisstijl ontwerpen begint bij de identiteit van jouw bedrijf

Het ontwerpen van een nieuwe huisstijl begint niet met het kiezen van een leuke kleur en het maken van een logo. Want hoe kan je een huisstijl ontwerpen zonder dat je weet wat je wil uitstralen als bedrijf? Ga terug naar het moment dat jij met het geniale idee kwam voor je onderneming. Wat stimuleerde jou? Waar liggen jouw passies? Welke boodschap wil je overbrengen? Daar begint het bepalen van de identiteit van jouw bedrijf en dus het ontwikkelen van jouw huisstijl.

Wat hoort er bij een huisstijl?

Als je weet waar jouw bedrijfsidentiteit ligt en welke doelgroep je wil aanspreken, kun je beginnen met het creatieve werk; het ontwerpen van je huisstijl. Maar wat hoort er allemaal bij een huisstijl? We geven je belangrijkste uitingen mee:

  1. Een aantrekkelijk logo
  2. Een kleurenpalet, met kleuren die passen bij de identiteit van jouw bedrijf en de doelgroep die je wil aanspreken
  3. Bijpassend(e) lettertype(s)
  4. Grafische elementen zoals visuals en symbolen
  5. Foto's die passen bij de uitstraling van jouw bedrijf
Kleurenwiel Complementaire kleurcontrasten

Een logo dat past bij je huisstijl

Vaak het grootste struikelblok bij het ontwerpen van je nieuwe huisstijl: het logo. Een sterk logo zorgt voor herkenbaarheid. En hierbij geldt: Less is more. Kijk maar eens naar de logo’s van Nike, Apple en Adidas.

Denk bij het ontwerpen ook eens aan responsive logo’s. Dit zijn logo’s die zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten. Een goede responsive laat de kracht van een sterk merk zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar Heineken die alleen een rode ster nodig heeft om zichzelf herkenbaar te maken. Probeer het dus simpel te houden. Inspelen op de huidige trends lijkt erg leuk, maar pas hiermee op. Trends komen en gaan en kunnen ervoor zorgen dat je jouw logo snel weer moet aanpassen. Zonde 😉

Responsive logo's

De kracht van de juiste kleuren

Bedenk voordat je een kleur kiest weer even terug aan stap 1: Wat wil jij uitstralen en welke doelgroep wil je bereiken? Door gebruik te maken van passende kleuren, wek je de juiste gevoelens en reacties op bij je publiek. Kleuren geven ons onbewust bepaalde gevoelens. Heb je weleens gekeken naar de psychologische betekenis van kleuren? Hou dit in gedachten tijdens het uitzoeken van je huisstijlkleuren. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Denk aan McDonalds die een groener imago wilde en de kleuren veranderde van rood naar groen. Zodra je een basiskleur hebt gekozen, kun je dit uitbreiden tot een kleurenpallet.

Lettertypes, de keuze is reuze

Het kiezen van het juiste lettertype kan een lastige opgave zijn. Hoe wil de doelgroep aangesproken worden en hoe wil jij overkomen als bedrijf? Ga je voor een zakelijke uitstraling of een speelser lettertype? Als je hier antwoord op geeft, vallen er al veel lettertypes af. Om de keuze nog meer af te bakenen, kun je nadenken over dingen als een schreef- of schreefloos lettertype. Bij een schreeflettertype zitten er horizontale en verticale streepjes aan de letters. Dit maakt lange stukken tekst vaak leesbaarder. Dit zie je terug bij lettertypes als Times New Roman en Baskerville. Schreefloze lettertypes zijn bijvoorbeeld Arial en Calibri.

 

schreef en schreefloos lettertype

 

Visuals en andere grafische elementen

De juiste visuals zijn belangrijke uitingen van je huisstijl. Onder visuals verstaan we foto’s, infographics, video’s, maar ook illustraties, iconen en andere symbolen. Ook hier is het belangrijk om te vertrekken vanuit jouw merkidentiteit en doelgroep. Passen de woorden stoer en rebels bij de identiteit van jouw merk? Kies dan bijvoorbeeld een grovere filter, harde lijnen en speelse symbolen. Bij het maken van visuals kun je jouw nieuwe kleurenpalet gebruiken. Zo zorg je voor herkenbaarheid en dat is waarmee jij je onderscheidt en zorgt dat je opvalt!

Let's get started!

Je hebt nu alle informatie die nodig is om je huisstijl te ontwerpen. Denk je na het lezen van dit blog, ‘Waar the Foxxi moet ik beginnen?’ Geen stress, wij helpen je! Bekijk ons aanbod en ontdek wat we voor je kunnen doen.

Check ons blog 7 tips om een nieuwe huisstijl te maken voor nog meer handige tips om je huisstijl te ontwerpen.

Klik voor meer ‘categorie’ blogs